/

The 80’s are back!

Zo’n dertig jaar geleden, toen alles nog zwart-wit was, koos ik voor een studie aan de Grafische School. Nou ja, zwart-wit. Bij wijze van spreken dan. De jaren '80 waren, op economisch gebied, wel grauw te noemen. Maar als je op straat een beetje om je heen keek was het (vooral qua kleding) een kleurrijk schouwspel van bonte kleuren.

Als ik vandaag de dag om me heen kijk zie ik dat deze kleurrijke stijl weer helemaal terug is. Zo’n revival volgt namelijk altijd een vast patroon. Het begint meestal op straat met de kleding die mensen dragen en daarna volgt al snel de rest. De jaren '80 zijn dus weer helemaal de bom!

The power of fashion: een ode aan de schoudervullingen

Niet alleen in ons eigen vakgebied (print- en webdesign) maar ook in de modebranche zie je deze jaren '80-trend terugkomen. Elke trend beïnvloedt namelijk de ander. De heersende trend in art galleries beïnvloedt de trend op de catwalk. De mode die je op straat om je heen ziet, heeft weer invloed op het design dat graphic- en webdesigners vandaag de dag toepassen. Ik zie cycli van steeds zo’n dertig jaar. Een voorbeeld: eind jaren ’40 begin jaren '50 werden ‘flinke schouders’ razend populair door Joan Crawford's filmkostuums. De populariteit van schoudervullingen daalde in de jaren erna, totdat ze weer helemaal je van het werden in de late jaren '80. En raad eens? Ze zijn weer helemaal terug.

Back to the future

Zoals ik zonet al aanhaalde beïnvloedt de jaren '80-trend ook andere gebieden zoals de filmwereld. In films en series zie je dit thema nu ook regelmatig terugkomen. Zoals bij de serie ‘Stranger Things’ waarin veel elementen (de donkere scifi-sferen en niet te vergeten de BMX-fietsjes) in voorkomen die ook in de film E.T. (1982) zaten. De makers van ‘Stranger Things’ - dat zich ook afspeelt in de jaren '80 - zijn duidelijk fan van scifi-films van de vorige eeuw.

Alles wat oud is, is weer als nieuw

‘Retro’ is een vaakgebruikte term, maar laten we het in dit geval ‘moderne retro’ noemen. De elementen die fysiek waren (posters) of ontworpen voor schermen uit die tijd (Nintendo) zijn nu weer een inspiratiebron voor designs van sommige websites en apps. De stijl bevat alle jaren '80-charme uit die tijd. In-your-face kleuren, eenvoudige typografie en vrolijke iconen. Kijk bijvoorbeeld naar de website van Orion Icon Library. Het ontwerp lijkt qua look and feel uit de jaren '80 afkomstig te zijn, maar voordat je op de homepage terechtkomt krijg je een mooie intro-animatie te zien en de site is natuurlijk helemaal responsive en ook makkelijk te bekijken op een smartphone. Dus is het gehele ontwerp nu nieuw of oud?

Memphis-design: geometrische vormen en leuke patronen

De Memphis-designtrend zit vol met felle kleuren, vormen en lijnen. De oorsprong van deze stijl is afkomstig van de Memphis Group, een Italiaanse ontwerp- en architectengroep die in Milaan werd opgericht en die van 1981 tot 1987 post-modern meubilair, stoffen, keramiek, glas en metalen voorwerpen ontwierpen. De stijl is vrolijk, licht en opvallend. Dit zijn waarschijnlijk de redenen waarom deze trend weer aan het terugkomen is. De schoolshopcampagne van Hudson’s Bay maakt er anno 2018 weer gebruik van.

Bonte kleuren werken beter op beeldscherm

Een klant vroeg ooit aan me waarom je niet vaak posters ziet die heel fel neongroen zijn. Dat komt omdat je bijna de achtergrondverlichting van een scherm nodig hebt om zo’n felle kleur echt te laten doen lijken. In print op basis van CMYK (full color) lukt dat in ieder geval niet. Enkele van de kleuren die populair waren in advertenties en tv-programma’s - denk aan Miami Vice (knalroze) - werken gewoon beter op een beeldscherm. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien op de website van Erik Bernacchi (Creative uit Australië). Op 5 augustus 2018 uitgeroepen tot ‘site of the day’ (door awwwards.com). Hierop zie je de felle beeldscherm/RGB kleuren terugkomen die nooit in drukwerk kunnen worden nagebootst. Kortom, de kleuren die in de jaren '80 een trend waren, lijken haast te zijn gemaakt voor op je beeldscherm en worden dus tegenwoordig vaak toegepast in online design.

Nostalgie en trend tegelijkertijd

Waarom jaren '80-design een comeback maakt? Een verklaring is deels nostalgie, een gevoel wat elke generatie overkomt. Een andere verklaring is dat elke stijl/trend een eerder genoemde cyclus heeft. Hoe dan ook, geniet van de trend; de jaren '80 waren eigenlijk best leuk en je moderne retro-ontwerp zou dat kunnen weerspiegelen!